İşini daha iyi yapmak ya da nerde olduğunu, yaptığın hataları görebilmek istiyorsan; bakış açını değiştir ve mesleğine yukarıdan bak. Nasıl mı? Kendini geliştirmek için kişisel gelişim kitapları oku, müşterilerle daha iyi iletişim kurmak için müşteri iletişimi eğitimi al. Pazarlama konularında eksiklerimizi tamamlamak için makale, yazı oku. Her sabah işe geldiğinde mevzuattaki değişiklikleri incele. Her şeyden önemlisi işini aşkla yap. Mümkün olduğunca çok yönlü bir insan ol.
Bilirkişi Olmanın Mesleki Faydaları Olağanüstü
Yukarıda bakabilmenin bir başka yolu da “Meslektaş Görüş Alış Verişi”. Meslektaşlarımızla bir araya geldiğimizde sohbetin sonu gümrükler, yaşadığımız sorunlar oluyor. Şu anda bu yazıyı okuyan bir çok kişinin evet dediğini duyabiliyorum. Sanırım bu meslek hastalığı olsa gerek. Ama bu meslek hastalığı ufkumuzu açma yönünde çok faydalı olabilir. Görüşme formatı yeter ki sadece şikayetler üzerine olmamalı, sonuç ve çözüm odaklı olmalı.
Normal şartlarda iki kadın bir araya geldiğinde sohbet ev hayatı ve çocuklar ise biz kadın gümrük müşavirlerinde sohbet ne çocuklar ne de ev hayatı oluyor. Lafın sonu bir şekilde gümrükte yaşadığımız sorunlar, mevzuat veya başımıza gelen enteresan olaylar oluyor. Belki bunları konuşup paylaşırken kendimize destek oluyoruz. Biraz rahatlıyoruz. Çünkü aynı sorunları hepimiz yaşıyoruz. Belki bir destek buluyoruz. Belki bir fikir, bir yol veya kendimize göre bir davranış biçimi geliştiriyoruz.
Peki, etrafınızda veya evinize gittiğinizde bu sorunları paylaşabileceğiniz, destek alabileceğiniz kaç kişi var. Ya da kaçımızın bunları konuşabileceği her daim yanında olan birisi var. Veya doğru bilgi ve fikir alabileceği kaç kişi var. Birçok meslektaşım kendi başına çalışıp işini en iyi şekilde yapmaya çalışıyor. Ve en iyi olmaya müşteri memnuniyetini sağlamaya. Hata yapmamaya.
Maalesef ki seçtiğimiz meslek hata affetmiyor. Yaptığımız küçük bir hata ya altından kalkamayacağımız maddi cezalar ya da idarenin vereceği cezalar. Disiplin cezaları Gümrük Müşavirlerinin korkulu rüyası. En kötüsü de meslekten men cezası. Ve maalesef ki bunları ancak yaşayarak öğrenebiliyoruz. Peki bunlardan kurtulmaya ne dersiniz? Mesleği bırakın, imza atmayın demiyorum.Hayır arkadaşlar en önemlisi bakış açınızı değiştirin. Nasıl mı?
Çok kolay Bilirkişi olun.
Eminim ki benim gibi herkes mesleğini büyük bir aşk ve bağlılıkla yapıyor. Ve eminim ki kimsenin almak için bu kadar emek verdiği bir belgeyi ve bu kadar zoru başarmışken feda etmeye niyeti yoktur.
Ben Bilirkişi olmaya karar verdiğim de tek amacım farklı olayları görmek, idarenin ve yargının bakış açısını anlamak ve başkalarının yaptığı hataları yapmamaktı.
Yıllar içinde birçok dosya geldi. Her dosyada farklı olaylar, farklı sonuçlar ve gördüğüm incelediğim her dosya beni mesleğimde bir adım öne taşıdı. Bilmediğim birçok şeyi öğrendim. Olaylara hem idare hem yargı acısından bakmayı öğrendim. Mesleğimizi icra ederken önemsiz gördüğümüz ya da fazla olsun eksik olmasın diye düşünerek yaptığımız şeylerin bazı meslektaşlarımızın belgesini kaybetmesine sebep olduğunu gördüm.
Bilirkişi faaliyetlerini birçok kişi “Ücretler çok düşük emeğinizi karşılamıyor.” şekline maddi yönden değerlendiriyor. Ama bu işin maddi yönünden daha önemlisi ÖĞRENDİKLERİNİZ. Ben öğrendiklerim, gördüklerim, kendime çıkarttığım dersler yönünden değerlendirdiğimde; Bilirkişi ücretlerinin düşüklüğü beni rahatsız etmiyor. Aslında Bilirkişilik yaparken öğreniyor ve para kazanıyorsunuz. Bu paha biçilemeyecek kadar çok kıymetli.
Ben Bilirkişi olarak kendimi ve belgemi garantiye aldım. İncelediğim dosyalardan kendime dersler çıkarttım. Ve mesleğimi icra ederken aynı hataları yapmamaya çalışıyorum. Ve onlar için üzgün olsam da kendim aynı hataları yapmayarak kendimi ve firmamı müşavir olarak garantiye alıyorum. Elbette daha bilmediğimiz ne olaylar ve sonuçlar var. Ancak bir yerden başlamak lazım.
Bakış acınızı değiştirin ve kendinize yukardan bakın. Tarafsız davranmayı öğrenin, sonuçlarından zarar görebileceğiniz olaylar başınıza gelmeden öğrenin, ben öğrendim. Maalesef başka meslektaşlarımızın bedel ödeyerek öğrendiklerini ben bedel ödemeden öğreniyorum. Tüm meslektaşlarımı bilirkişi olmaya davet ediyorum. Ben yıllardır bilirkişilik yaptığım için çok mutluyum. Bildiklerimi fayda sağlayacak bir alanda kullanmak mutluluk verici.