26 Ocak Dünya Gümrük Günü’nün 2022 yılının teması; “Veri kültürünü kucaklayarak ve bir veri eko sistemi oluşturarak, gümrüklerde dijital dönüşümü büyütmek.” oldu.
26 OCAK DÜNYA GÜMRÜK GÜNÜ NEDİR?
Kurucu Sözleşmesini ilk onaylayan ülke olduğumuz Gümrük İşbirliği Konseyinin, 26 Ocak 1953’de Brüksel’de yaptığı toplantısına atıfta bulunarak ilan edilen “26 Ocak Dünya Gümrük Günü”; sadece bir kutlama, etkinlik tarihi değil, gümrüklerin uluslararası yol haritasının da belirlendiği özel bir tarihtir.
Dünya Gümrük Örgütü’ne (DGÖ) üye ülkelerinin gümrüklerinde işbirliğini arttırmak, ortak akıl oluşturmak ve bu çerçevede hareket edebilmek için her yıl bir tema belirlemekte, bu temaya uygun çalışmalar yapmaktadır. İşte bu temalar gümrüklerin yol haritasını belirlemektedir.
– 2022 Yılının teması; “Veri kültürünü kucaklayarak ve bir veri eko sistemi oluşturarak gümrüklerde dijital dönüşümü büyütmektir”.
Dünya Gümrük Örgütü; gümrük idarelerinin etkinliğini arttırmak amacıyla hizmet etmekte, 183 üyesiyle de uluslararası ticaretin yüzde 98’ini temsil etmektedir. Yaptığı çalışmalar ve her sene belirlediği bu temalar sonucunda oluşturduğu standartlar, ilkeler ve politikalar dünya çapında ticaretin sağlıklı bir şekilde geliştirilmesini sağlamaktadır.
113 YILDIR ÜLKEMİZ İÇİN ÇALIŞIYORUZ…
COVID-19 salgınında Gümrükler; tedarik zincirinin sürekli çalışmasını sağlayarak hayati önem taşıyan tıbbi ve insanların temel ihtiyaçlarını karşılayan ürünleri gecikmeden karşılarken kritik bir yol üstlenmiştir. Herkesin hazırlıksız yakalandığı COVID-19 salgınında; Gümrük Müşavirlerinden Müşavir Yardımcılarına hatta stajyerlerden ofislerimizdeki beyaz yakalı çalışanlarımız, kuryelerimize varana kadar tüm çalışma arkadaşlarımız her türlü zor şartlara rağmen 113 yıllık deneyim ve bilgisinden güç alarak büyük bir özveri ile çalışmaktadır. Her zaman odağımız “insanlara hizmet etmek” olmuştur.
Bu vesileyle salgınla mücadele eden; başta Meslektaşlarım ve Ticaret Bakanlığı Gümrük Personeli olmak üzere gösterdikleri insanüstü gayret ve emek için şükranlarımı sunuyorum. Salgından dolayı yaşanan bütün acıların bir an önce son bulması en büyük temennimdir.
COVID-19 salgını aynı zamanda, önemli yenilikçi ve teknolojik gelişmelere süratle adapte olmayı başaran Gümrük Müşavir ve Gümrük Müşavir Yardımcılarının deneyimlerinin; gümrük operasyonlarına entegre edilmesinin önemini de göstermiştir. Çünkü Gümrük Müşavirleri Dış Ticaret işlemlerinin %95’ini gerçekleştirir. Gümrüklerimizde yıllık ortalama 7 milyon beyanname düzenlenmiş olup, bu beyannamelerin 6.5 milyonunda Meslektaşlarımızın imzası bulunmaktadır. 2021 yılında rekor seviyede gerçekleşen ihracat 225 milyar $’dır. Buradaki en büyük başarı tabii ki Meslektaşlarımızındır. Gümrükler dijitalleşmesine rağmen saha operasyonları devam etmektedir.
Meslektaşlarımız cansiperane bir şekilde gerek ofislerde gerek sahada çalışmaya devam etmiştir. Biz’ler de Dernek olarak onlara elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalıştık ve çalışmaktayız.
Dış Ticaretimizin durmasına asla izin vermedik, bu sebeple Biz’ler de hastalıkla ciddi teşviki mesaide bulunduk. Birçok çalışma arkadaşımız maalesef bu hastalığa bir değil birden fazla kez yakalandı. Üzülerek söylemeliyim ki; yitirdiğimiz Meslektaşlarımız oldu. Korona Virüse yenik düşerek hayatını kaybeden Meslektaşlarımızı Rahmetle anıyor, Ailelerine sabır diliyorum.
113 YILLIK DENEYİMİMİZDEN FAYDALANILMASI KAMUOYUNUN FAYDASINADIR.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde dış ticaret ile ilgili bir kurul ya da ofisin oluşturulmasında fayda mütalaa etmekteyim. Bu Kurul’da mevzuat ve saha deneyimleri olan Gümrük Müşavirlerinin, dış ticarete yön veren STK’ların ve Birliklerin yer alması hem hızlı karar alıp aksiyon almamıza hem de dış ticarette rekabet gücümüzü arttıracağı düşüncesindeyim. Şu çok iyi bilinmelidir ki, “Dijitalleşen dünyada dış ticaret bir ülkenin ekonomik gücünün aynasıdır.”
ONLİNE EĞİTİMLERLE HERKESİ KUCAKLADIK…
Sürekli değişen mevzuatlardan Meslektaşlarımızı doğru bilgilendirmenin yanı sıra Gümrük Müşavirliği Ön Eleme ve Sözlü Sınavları ile Gümrük Müşavir Yardımcılığı sınavlarına yönelik kısaca İVME (İnternet Vasıtasıyla Mesleki Eğitim) adını verdiğimiz ücretsiz online eğitimler gerçekleştirdik.
Sektörümüzün bir yarasına merhem olabilmek adına Derneğimiz, Arel Üniversitesi ve Evrim Yazılım işbirliğinde İthalat ve İhracat Müşteri Temsilciliğine yönelik eğitim programı hazırlamıştır. Söz konusu eğitimlerimiz 2022 yılı boyunca periyodik olarak devam edecektir.
Mesleğimizin sıkıntı yaşadığı bir diğer konu olan Asgari Ücretle ilgili Gümrük Müşavir Dernekleri Başkanları olarak, Mesleğimizin zorlukları, maliyetlerin yüksekliği vb. konuları içeren sunumumuz Bakan Yardımcımız Sayın Rıza Tuna TURAGAY, Gümrükler Genel Müdürü Sayın Mustafa GÜMÜŞ’e takdim edilmiş olup, 28 Aralık 2021 Tarihli ve 31703 Sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “2022 Yılı Asgari Ücret Tarifesi” Meslektaşlarımızı bir nebze rahatlatmıştır. Bakanımız Sayın Dr. Mehmet MUŞ’a takdirlerinden Camiamız adına teşekkürü bir borç bilirim.
Ayrıca, Bakanımız Sayın Dr. Mehmet MUŞ’a yapmış olduğum ziyaret sırasında Meslek Yasası’na ilişkin karşılıklı istişarelerde bulunmuş olup, Kendileri Meslek Yasasının hayata geçmesi için gayret göstereceğinin sözünü vermiştir. Sayın Bakanımızın sözü senettir. 113 yıllık tarihe sahip olan Mesleğimizin 2022 yılında Meslek Yasasına kavuşması en büyük temennimizdir.
Mesleğimiz adına böyle önemli bir günde, çalışmalarıyla, emekleriyle büyük takdir ve teşekkürü hakkeden Değerli Meslektaşlarımın ve Gümrük Personelinin 26 Ocak Dünya Gümrük Günlerini canı gönülden kutlarım.
Sevgi ve Sağlıkla kalın.
Serdar KESKİN
İGMD Yönetim Kurulu Başkanı